Wednesday, March 30, 2011

Tips untuk membezakan antara Original/Authentic Coach & Bukan Original (fake) :-

Dulu2 aku pernah la terbeli handbag ni... chewwahhh.. Kalau dh terbeli tu sure la x Ori kan? ngeh ngeh ngeh... Asal ceritanya cenggini, Ms tu aku g 'PS' Butik.. a.k.a Petaling Street Butik.. Nk usha henbagg murah2.. Sbb kan masa tu mmg aku ni buta jenama mahal2 ni.. aku pon cr la yg konon2 x da jenama... Xmo nnt nampak sgt la x ori nye.. Ade la mcm2 brand henbag. Guess la Gucci la ( nampak sgt ms tu yg ni je la kot brand yg aku tau), mana yg aku tahu tu, aku x mo tgk pon. Sbb tau sgt nnt org tau x ori.. Even time tu aku pon tatau LV tu satu jenama yg mahal.. Ahhahahha... So aku bekenan satu henbag ni.. Ade byk uruf C. So aku kt ha yg ni x de jenama la kot, mesti org ni nk tiru Guess/Gucci Sbb ade byk uruf G. So dari harga 100++ aku dpt tawar smpai rm40! Kira murah la tukan, henbag pun besar. Leh letak btl susu. Hehehehe....


Pas dh pakai, ade dak opis tegur "wah.. mardhiah banyak kaya pakai henbag COACH!" Aku kt kaya mende aku beli rm40 je... Dia kt tipu la mesti ribu2, ni ori la ni ade tagged COACH(mungkin dia pon tatau nk beza mana ori). Aku pon surf la.. Laaa.... punya la aku xmo pakai brand guess/gucci or yg lain2, skali terbeli yg lg la mahal brand... ahahhahahaha.. sbb tu la aku kata aku terbeli... Tapi lama jgk la aku leh pakai henbag tu.. Sebab aku ni jenis kalau beli henbag tu aku akan pakai sampai lunyai, br lah aku beli lain.... So setahun lbh jgk la henbag tu bertahan, akhirnya tali nya putus sbb bila henbag dh bsr, selagi boleh dan ade ruang tu la aku sumbatkan mcm2... uihihihihi...


So pg td kawan aku post mcm mana nk beza kan yg ori atau tk, sila la baca tips2 dibawah....(wahh.. pas ni abes la sape pakai henbag coach tu, jgn nk lagak2 ngn aku k, aku leh tau mana ori ke tak.. heheheheh....)

tips untuk membezakan antara Original/Authentic Coach & Bukan Original (fake) :-


1. Seperti yang korang sedia maklum, Coach kebiasaannya menggunakan signature 'C' untuk sebarang keluaran begnya. So, korang boleh perhatikan huruf 'C' pada Coach yang tidak ori (fake) selalunya tidak bercantum/selari pada setiap sambungan/jahitan kemasannya. Lain pulak, dengan Coach yang ori, dimana setiap 'C'nya akan bercantum walaupun pada bahagian sambungan.




2. Setiap susun atur 'C' pada Coach tidak ori (fake) hanya memaparkan satu/single corak 'C' untuk setiap arah. Tetapi untuk Coach ori ianya melibatkan dua/double corak 'C' bagi setiap arah.



3. Adakalanya Coach tidak ori (fake) menggunakan huruf yang seakan-akan dengan 'C' sebagai contoh huruf 'O' ataupun 'G'. Jadi telitikan perkara ini sewaktu korang membelinya.


4. Perhatikan juga Sleeper Bags atau Dust Bags yang biasanya disertakan sekali apabila korang membeli beg Coach. Dust bags bagi Coach yang ori sepatutnya berwarna coklat gelap dengan tali yang berwarna merah dengan perkataan Coach di atasnya.




5. Tag berlogo Coach (yang biasanya ada rantai besi bersambung padanya) untuk Coach ori, ianya mestilah sepadan dengan warna beg Coach tersebut dan bukan diperbuat dari plastik keras. Malah logo Coach yang dipamerkan padanya juga adalah timbul (stamped) dan bukan sekadar dicop pada bahagian atasnya. Walaubagaimanapun ada sesetengah beg Coach tidak disertakan sekali dengan tag logo ini mengikut design tertentu, jadi korang kenalah buat research/kajian mengenai beg yang korang inginkan tu sebelum membelinya.


6. Nombor siri (serial number) untuk setiap beg Coach yang ori ada dipaparkan di bahagian dalam beg Coach, yang penting korang kena pastikan terdapat 4 nombor selepas tanda sengkang/dash. Tulisannya juga hendaklah berhuruf besar, timbul dan mestilah berbahasa Inggeris *kalau bahasa melayu, kompom tak ori tu kehkehkeh*.



7. Selain itu, korang boleh menilai sendiri bagaimana rupa beg Coach yang tak ori (fake) berdasarkan pada kekemasan jahitannya, keadaannya yang tidak kukuh/tegap, pengunaan material yang murah, terdapat lebihan gam pada bahagian tertentu dan gaya beg itu sendiri yang tidak memaparkan ciri-ciri original *chewah~ :P*



Source : http://www.reenaonline.com/2010/11/perbezaan-di-antara-coach-original-dan.html

7 comments:

Anonymous said...

I usеd to be suggeѕted this blog bу way of mу couѕin.
I am noω not certaіn whethеr or not thіs submіt is
wгіtten by him аѕ no one else reсogniѕe
ѕuсh unіquе аbout my trouble.
Υou're incredible! Thank you!

Here is my weblog ... payday loans online same Day
my site > Online Payday Loan

Anonymous said...

Pretty nice post. I ѕimply stumbled upon yοur weblog аnd wanted to sаy that I've really loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

My web site: Payday loans Online same day
My webpage - Payday Loans Online

Anonymous said...

buy ativan online 1mg lorazepam much xanax - buy lorazepam 1mg

Mom's Gallery said...

Assalamualaikum..

Very nice blog .. !!
* Blog saya ada menjual pakaian kanak-kanak berumur 1 bulan - 7 tahun ..
* Kain cotton lembut & selesa dipakai ..
* Harga berpatutan !!

follow back me : http://sanizazakaria.blogspot.com/ .. ;)

Anonymous said...

Howdy! This blog post couldn't be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him. Pretty sure he'll have
a great read. Thank you for sharing!

my web site look what i found

Anonymous said...

Yes! Finally someone writes about test.

Have a look at my website: click to investigate

Anonymous said...

It's nearly impossible to find well-informed people on this subject, but you seem like you know what you're talking about!

Thanks

My blog post article source

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news