Tuesday, November 30, 2010

SRS Setel!!

Alhamdulillah.. Suffer 3 minggu menyiapkan document SRS dan URS bakal berakhir!!! YAhooooooooo.. No more stay up, no more going back late from office, no more stressss... Cume ade la nk baiki sket2... Ok what, 3 minggu setel sume siap dpt sign off!!!

So pas ni kene wat data migration format, dan jgk setup projek, what eve developer dh buat, kene la update... Rs rengan sket beban x yah wat coding dh.. Event title aku masih 'Senior Software Developer'. Tapi aku la system analyst, aku la g meeting jumpe user... Kalau di igt n difikirkan mmg rasa down..

Dh la thn ni langsung x de increment, kerja buat x sesuai dgn title aku.. Tp itu bukan alasan utk aku tk wat kerja bersungguh2.. sbb aku telah diberi tanggungjawab dan telah diamanah kan.. Cuma rasa agak tidak di hargai la....

Takpe la.. tunggu dan lihat je la kan... Ape pon, kerja tetap kerja..

Walau mcm mana pon, aku ttp menghargai setiap detik dan saat aku bersama CMG. Dari zero, tatau benda, byk aku pelajari kt sini.. Aku tetap menghargai dan berterima kasih dgn CMG yg memberi aku duit gaji bulan2 tanpa fail plus bonus 2 bln.. Mana la nk dpt kt tmpt lain kan..

Ape pon, kita kene bekerja dgn ikhlas dan hepi.. Supaya tk la rs stress sgt.. hooraayyy!! (nk menyedapkan ati sendiri la tuuuu.. ngeh ngeh ngeh)

Monday, November 29, 2010

Boleh ke?

Apa je yg kita nak pasti blh dilaksanakan! Yakin blh!

Friday, November 26, 2010

Cuti Seminggu...

Seminggu ni cuti, tak banyak benda buat...

Tetap hantar budak2 ke nursery, aku dn husband keluar cari barang2 untuk meniaga di pasar mlm.. Cuma hari jumaat tk hantar budak2... Kami berjalan ke melaka melawat adik bongsu abang, ziyad..

Tido kt hotel RM80 hengget semalam, apa lagi terus booking smpai hari ahad.. Skali ade pijat da!! Patut la murah.. tp mmg aku dan anak2 x kene.. hik hik hik.. pandai pepijat tu cr mangsa, abahnye aje yg kena...

Sabtu bawak bdk2 g MITC.. Seronok btl haziq, ade mcm2 permainan dlm tu... KFC ade buat event.. Cadang2 nk pg zoo ptg tu, tp x jd sbb haziq keletihan.. x syok pulak nanti kan...

hari ahad pg cadang nk g, sekali abang br teringat janji ngn iwan nk pergi melawat org sakit... So cancel plan.. next time leh pg kan...

Ape pon seronok sgt2 bila tgk anak2 seronok.. Aqilah mmg jenis x kesah, kemana aje kami bwk jalan, x kira waktu, dia hepi je... x meragam pon.. Alhamdulillah..

Isnin kerja blk.. alahai.. kejap nye la masa berlalu habes cuti seminggu....

Thursday, November 25, 2010

Akhir nya...

Alhamdulillah... 25/11/2010 adalah tarikh dimana aku dapat reward hasil dari susah payah selama 2 tahun tonggeng tebalik... Alhamdulillah tidak terhingga...

Sambung belajar sbb berminat profession sbg pendidik dan academic.. Tambahan kerja sebagai Software Developer merasakan ms sering terlebih2 dihabeskan di opis.. Oleh itu ku gagahkan jugak..

Bermula bln 4 tahun 2008... Masa tu Abah Haziq masuk maktab.. maka bermula lah hidup baru sebagai ibu, pekerja dan pelajar... Di usia haziq 5-6 bulan, setiap kali kelas terpaksa la tinggalkan dia pd baby2 sitter bidan terjun... :D

Terima kasih yang tak terhingga buat yg sama2 bekorban di ats kejayaan habesnya Master ni.. Terutama Mama aku, Cik anit, Molly, Cik yus, Keluarga di Kepong.. Kalau tk ada kalian, tk dpt ler sy ke kelas.. Ade jgk bwk haziq masa final exam, tp molly ikut skali jg haziq kt faculty..

Semester 3 abah haziq dh abes maktab, Abah haziq insan yg paling banyak bekorban di ats kejayaan ini... Tonggang tebalik toksah cete... Habes keje, shoot ke kelas, nak buat assignment tunggu anak tido.. Time tu dgn rumah lg.. Rs cam tk caye je sume tu dah berlalu..

Di semester akhir, melekat pulak adik haziq.. hehehe.. Alhamdulillah ngam2 last presentation subjek Signal Processing, 3 hr lps tu Aqilah pon keluar... Sblm tu dah dok spital seminggu lbh sbb asthma dn ciken pox.. Time xde kelas blk opis mmg kol 10-12 mlm sbb nk kejar masa takut x smpat siap sblm terberanak.. Maklumla projek dh nk go live...

Dan, hasil dr semua susah payah tu, akhirnya dpt la aku menggenggam segulung Ijazah Sarjana hari Khamis ni, InsyaAllah..

Kesimpulan nya, Tiada apa yg mustahil dlm dunia ini... Walau aku rasa iaanya bagaikan satu mimpi...Kalau kite nak benda tu, kite akn berusaha melakukannya sehingga abes... ALHAMDULILLAH....

Tak lupa ucapan terima kasih pd sahabat yg sama2 berjuang menghabeskan master ni bersama.. NOT, ADZRIM, ARIFAH, ZAI, KAK BAYA, SAL, KAK SHIDA, KAK IJA, KAK ROSLINA, dan lain2.... Tanpa kalian pon aku tk dpt nk abeskan assignment bila mana x sempat siap tu.. hehehehe~~~

Tuesday, November 23, 2010

Kah kah kah kah.. Sepetang lawak di pasar mlm

Alhamdulillah ari ni hari pertama kami meniaga pasar mlm di Parking lot carrefour kota damansara... Pasar malam ni setiap ari isnin dgn khamis.. Makanya aku dan suami berkampung la dr tgh ari td utk mempersiapkan diri hari pertama...

Apa yg kami jual?? Target market kami adalah org2 seperti kami.. ngeee~~ Kami yg berbadan hulk hogen ni mmg sgt la susah mencari baju bersize besarrrr... Terutama bj lelaki.. Pompuan pon.. Kalau ade, sure mahal!! G FOS/Reject Shop... Paling2 yg jenama rege dia rm36.. Kire mahal la kan??? So dgn kami rege x semahal itu, tapi kualiti nya kami JAMIN serupaaaaa....

Ok berbalik kepada topik asal.. Ape yg lawak nye??? Lawak sehingga membuat kn tersenyum2 sendri... Sbb dh boring duduk gerai, aku pon bwk haziq round g gerai... Ade satu kedai kakak ni baju2 blouse dia sume rege rm20.. Kire murah la kan.. Belek punye belek, haziq kt " Ibu cepat la ibu... Haziq nk jalan2 lg kt depan tuuu ".. Sekali akak tu menyahut!!! hai laaa... Aku pon tak sure akak ni memain ke, saje nk amek ati aku ke suh beli... dia kata..." Laaaa... anak ke.. akak igt tadi adikkk" "huh??" HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Aku rasa bagai kan ingin terguling2 kt jalan raya tu... Ok la tu sekali sekali memperasan kan diri... Ape pon, hati ku berlagu riang, bersiul2 indah sepanjang sepetang di tapak pasar malam.. HAHAHAHHA... kasik can la.. LAYANNNNN....

Monday, November 22, 2010

Hancur Luluh...

Tatau mcm mana nk mula tulis... Tapi mmg betul la org ckp, kalau seseorang tu kalau dia dh suka mengata dan mengutuk org, tabiat tu tk kan henti kt situ.. Awal aku kenal korang pon, mcm2 korang ngutuk org... Semua org x kena pd pandangan mata korang.. Mcm la korang perfect 100%.. Ms tu terlintas di fikiran, ish... dorang ni, tk mustahil satu hari esok aku pulak menjadi watak kutukan korang... Dh la jenis kutuk x hengaat, mcm la korang perfect sgt..

Akhirnya, benda yg aku takut tu skarang ni mmg dh terjadi.. Susah btl aku nk maafkn jenis2 ayat yg dilemparkan pd aku.. Sedih! Mmmg amat2 pedih aku rasa... Tapi apa kan daya aku? Ini adalah ujian dari Allah... Aku perlu kuatkan semanagt.. Aku tk blh la nk terlalu fikirkn..

Tp mmg gile punya kurang ajar.. Hubby pon tahap menahan marah dh tk terbendung... Dorang ni bercakap bagaikan kalian perfect.. Tk rasa apa yg kami rasa, blh la dok ngata mcm2... Pd hal, igt mak bapak korang puas ati n suka sgt ke keadaan korang skarang? Dorang x ckp dpn korang je.. Telinga ni je menahan dgr semua keluh kesah tu.... Yelah, dpn aku org tua ckp x puas ati psl korang, tp dpn korng, aku tau sebalik nya.. Tapi aku x amek port sgt pon.. Sbb aku tau biasala perasaan org tua ni mmg mudah tersinggng n mungkin x puas ati.. Tapi bila part korang, korang pon sama naik pulak nk mengata.. Aduhhh.. sakit siot.. Btl2 mkn dalam.. Dan sukar utk aku maaf kan!!

Lepas tu kemain becakap.. Macam bagus gile... Hello.. kami tk ingat kt orang tua langsung ke???? Aduhhhh.... Lain la kalau langung x blk n x igt, x bertelifon, langsung x bertanya khabar????? Aku btl2 sakit hati la... Korang tak rasa lg.. KOrang akn ke depan jgk... Aku berani potong jari la, org kalau dok mengata kehiduan org lain, tp korang tu sendiri pon tak kemana2 pon lg, memang hidup korang akn beganda2 lg lbh susah dn rumit dari org yg korang nk mengata ni!!!! tak payah nk ckp lelebih2!!!! P keluar cr kerja dulu, cr duit sendiri dulu, br la korang nk melalak nk mengata org.. makn pon kene tanggung lg, ati hati nk mengondem org.. WTF???

Kalau org tua nk mengata tu aku terima jerk.. Dia org tua.. dia ada hak.. Cuma agak terkilan jgk la jenis2 ayat yg dikeluarkan tu btl2 buat hati aku hancur luluh bekecai.. Tatau dh nk ckp apa lg... Tp aku bukan jenis manusia yg akn berbalas dendam.. Ye, sy bukan jenis pendendam mcm korang... saya dan suami akn berusaha lbh lg utk membuktikan kami bukan seperti kata2 yg dilemparkan.. Cuma buat masa sekarang ni, naseb masih blm menyebelahi kami.. itu sahaja.. Aku bersyukur, mama aku amat2 memahami bagaimana perit nya aku skarang, hutang keliling pinggang... Gaji hanya cukop2 tiap bulan byr utang.. Org tatau..

Yg aku terkilan tu, kerana satu benda kalau dia nk kecil ati, takkan la nk padam kan lain2 kebaikan kami?... takkn la x ade sekelumit pon?... mmg sakit la... Even dh 2-3 hari berlalu, smpai hr ni aku masih x dpt lupa kan...

Dgn jenis2 ayat budak2 ni tulis... Asalnya x ade kene mengena dlm cerita, lps tu bila dh lain mcm je aku baca blk ayat2 yg ditulis, mmg purposely nk bg kt kami.. Takpe.. satu aku nk ckp, dunia ni bulat, korang akn kedepan... Korang akn rs semua tu. Kalau korang rs la.. Tp kalau mcm ni la punye perangai slalu tuhan x bg keindahan yg org lain rasa.. Keindahan memulakakan sesuatu bermula dari zero... Setapak demi setapak kami melangkah kehadapan memperbaiki hidup... Aku yakin, kami akn dpt apa yg kami mahukan.. Apa kami mahukan??? Membantu keduaa org tua dan keluarga... Yang penting, dengan tindakan okay??? Bukan ckp je pompang pompang... tp mmg btl2 mcm tin kosong jerk...

Ape pon, biar lah masa akn merawat luka ni...

Saturday, November 20, 2010

Yeay... G rehearsal untuk konvo!!

Alhamdulillah!! Dah amek jubah dah!! Yeay!!!! Akhirnyaaaa.... Terima kasih tk terhingga buat suami tersayang... I lap u... Mama aku... Insan2 yg byk bekorban.. Tak lupa kawan2 yg penah ditumpangkan haziq semaza emergency case x ada org nk jaga... Dan juga makcik aku mmg tmpt haziq berteduh masa abah kt maktab... Alhamdulillah tk terhingga......

Friday, November 19, 2010

Meeting PERKESO

Seperti dijanjikan, setiap Jumaat ade Comittee Meeting dgn Perkeso utk discuss semua progress... Aiyark.. Mlm td sekali lagi berjaga.. Kali ni mmg langsung x tido.. Sbb Chew dh janji dgn user utk present n bg SRS kt depa.. Adoi! Mmg keje giler btl..

Sekali Abang bekeras nk hantar jgk aku ke Perkeso kerana risau aku x tidur kt nya.. Sayang jgk laki aku kat aku.. ngeh ngeh ngeh.. Alhamdulillah jln pon x jem, dan discussion dn hasil usaha aku x tido semua mencapai target..

Chew suh aku btlkn sikit2 screen changes, pastu nnt dia sambung btlkn document.. Yahoooo!!!!! Nxt Week cutiiiiiiiiiiiiiii..... Yaeyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, November 17, 2010

Menanti lodeh masak..

Skang ni aku je tk tido lg ha.. Mlm raya ni kt umah sendiri, kota damansara.. Mama aku ngn adik beraya bersama2... InsyaAllah pg2 esok pegi rumah kepong melawat mama n papa... Td papa je mai ngn ziyad, mama tk ikut pon.. Rs cam x sedap ati lak.. Igt nk g kepong mlm ni jgk, tp abg kt abg call2 semua x angkat, mungkin dorang dh tido.. Tk pe la.... esok pg2 kami pg.. Kadang2 kite mmg tak sedar mungkin tanpa disedari ade benda kite ckp or buat membuat kn org tua kita terasa ati.. Rasa x sedap ati je mama tk ikut td...

Tp ziyad kt mama masak ayam rubi bawak.. Maklum la mlm raya kan, mesti la semua bz kebizian memasak...

Ntah nape la mata ni tk ngantuk lak... rendang br je masak, rendang ayam tolo.. slurp2... tp x de kerisik pon ha... Masak lodeh on da way.. yeay!.. Naik lg la berat badan aku ha... cemano la nk kurus ha...

Ok lah.. nk tgk cete ngompol??? Hahahha... tk paha pon, seb baik ade sub title.. hehehhe...

Tuesday, November 16, 2010

Abg dan adik


Bdk bedua ni tgh lelan tgk katun. Aqilah mmg leh dok diam tgk tv. Asal pasang colorful katun2, leka la..

Sunday, November 14, 2010

Aqilah brgigi 2.


Tu dia anak dara nyengih menampakkan 2 btg gg. Aqilah dak manja ni. Suke je ngeleh2 dgn ibu. Pntang nmpak ibu, mula la nak ngehe2..

Ahad masih bekerja..

Arini kene siapkn kerja lg.. kerja x abes2.. Harap lps siap SRS ni aku blh la relax sket.. SRS ni kene siapkn cepat sbb nk pass to developer utk siapkn system.. Dh la user PERKESO ni agak terperinci sket.. depa nk tgk progress every week..

UAT dalam bulan 1, seb baik dh dianjakkan.. On job training 24 January 2011.. Pilot start lps CNY.. Perghhh... Aku berdoa projek ni berjalan dgn lancar... InsyaAllah.. Aku yakin...

Ape pon, tk ada apa yg mustahil.. Perlu sentiasa berfikiran posotif untuk mendapatkn hasil yg positif.. InsyaAllah..

Ape pon, projek kali ni byk memberi input baru pd aku.. Kalau wat coding hanya antara kita ngn computer dn berpandukan document yg ada.. Skarang aku involve from zero. Buat study dan requirement, dan juga documentation..

Walau aku rs marah dn frust dgn company, itu x bermakna aku perlu bekerja sambil lewa setiap responsibility yg diberikan.. Sebab ape? sebab duit aku dpt adalah untuk diberi anak2 makan.. Kalau aku tk ikhlas dn amanah, ia akn menjadi darah daging.. Jadi amatlah tidak sihat jika wang ringgit kita dpt bulan2 tu bukan dr hasil yg kurang baik.. Huhuhu...

Saturday, November 13, 2010

Kerja hari sabtu..

Disebabkan hari ni abah haziq kene g sekolah ade aktiviti, aku pon mengambil keputusan utk g opis menyiapkn kerja. At least leh dpt replacement leave. Aku bwk Aqilah, sbb diakan BF. So, haziq ikut abah...

Kene siapkn all module utk SRS hari ni. Ade module Maintanence tinggal.. Pergghhh documentation ni slalu kalau proper time line, org siapkn dgn screen design dlm masa sebulan. Aku hampir siapkn seminggu... dalam ms yg sama kt opis aku support existing system jgk..

Walau cemana pon, aku bersyukur, beban dh tugas aku x sebanyak sblm ni. Ade staff baru masuk yg ade pengalaman lbh lama, dan dia la monitor kami.. Alhamdulillah... eP pon dia jg... Sblm ni aku kene jaga semua, amek tau semua. At last???? Nothing.. So aku rs lega sgt2...

Ape lah agaknye hala tuju aku ek.. Untuk aku develop career lbh jauh, mmg aku perlukan pengalaman nk handle semua tu.. Ermm... Walau ade master, tk bererti kalau x cukop pengalaman.. kecuali aku ke arah bidang pendidikan. Master hanyalah satu tiket...

So, kemanakah hala tuju aku? Yang penting aku kene tye diri sendiri, ape sebenarnya yg aku nak? ngee~~

Friday, November 12, 2010

Alamakkkkk..

Halamak... kengkonon pas tidokn haziq n Aqilah nk stay up siap kn kerja coz pg ni ade meeting kt PERKESO. Skali sedar2 kol 430 pg!! Sempat ke ni??? Tu la deh kalau kengkonon nk wek kojo kek umah, mmg xkn nyo la.. tu la kadang2 aku lg suka stay back, paling2 blk2 ade mase nk borak2 ngn habang kapalingka. Ni lepas masak, makan, then kengkonon nk tido an budak2, last2 ngn mak mak budak ngn bapak budak hanyuttttttt....
Aiseeehhh..

Smalam wat ns goreng cendawan, lauk ikan masin terubok, ikan siakap goreng kunyit, ngn potongan timun jepon.. Dedua kekenyangan yg teramat... Haziq je x mkn byk sbb aku boh byk sayur.. Sorry ler sayang ye..

Ok, nk sambung wat document. Beberapa jam je lagi ni... Dh la physical document tertinggal kt opis!! Kene g opis dulu la nampaknye sblm ke PERKESO. hua hua hua...

Wednesday, November 10, 2010

Dugaan

Smalam, sekali lg aku blk lewat, dlm kol 9+++. Huhuhu.. Abg marah lg.. Sbb aku bgtau lmbt, tp bos pon br call kt nk jgk document tu, so kene la aku siapkn.. uhhuhuhu.. Bila abang marah, mula la aku x keruan nk siapkn kerja. Jiwa terus kacau bilau. Huhuhu... Aku tk kuat nk hadapi semua ni, tp kerana sokongan dia lah aku lalui.. Tapi bila dia marah tu, mula la aku rs air mata ni nk menggebeh gebeh.. :(

Sampi bila agaknya aku kene kerja mcm ni? Sampai jg BOS? ahahah.. BOS pon bz gak. Dulu waktu2 bz gini la membuatkan aku menggagahkn diri sambung Master. Sbb nak jadi lecturer. Tp aku btl2 merajuk dh nk mintak UiTM. Hanya kerana pointer degree aku x sampai 3.0 aku x terpilih?? Sedangkan aku ade pengalaman teknikal sebagao software developer dan system analyst. Kan pengalaman tu lbh penting? Bukan aku xde education langsung, Master aku 3.33, degree je 2.74. Adoiyai! FRUST!

Tp sbnrnya, mcm la UiTm je kan ade post lecturer tu. Melambak2 je U private ngn U lain. Saje aku nk mengada2 ngn UiTM ni. Huhuhu.. Bila dh ade Master, tk pulak aku nk memohon post lecturer kt tmpt lain kan.. itu lah dia..

Blk2 smalam haziq dan Aqilah dh tido.. Seb baik la Susu Beku utk Aqilah ade stok dlm freezer. Sian abah Haziq.. Aku rs bersalah sgt2. Sampai2 aku pon goreng nasik yg aku minta abang masak kan td. Buat nasi goreng ikan masin. Kejut kan haziq makan, suke btl dia.. Siap tambah2.. Heheheh..

Alhamdulillah.. Aku bersyukur dpt family yg sgt x cerewet. Apa sahaja aku masak sume sedap. Tak tahu la bebetul sedap, or mmg mereka ni tak kesah makan pon.. Bertuah aku..

Pas makan, mandi, borak2 ngn abang... Then Aqilah ZZZzzzZZzzZzzZZzZZzzzzzz......

Sunday, November 7, 2010

Hujung minggu yg panjang..

Weekend ni lama lak cuti start jumaat sempena Deepavalee..
Hari jumaat kami ke kedai mak ngah mengurutkan diri..
Perghhh sakit gile badan2 ni.. Lepas urut still ase lemah2..
Sebenarnya aku semakin gomoksss... Huhuhu.. Lomak terpelihara dengan baekkknyaa..
Bdan dh lamo tk berpoloh.. Tu sbb ase cm lemah je kot..
Nak nye kerja asek ngadap pc je...

Sabtu siang dok umah.. hari rehat sedunia, mlm g reunion anjuran alumni sek keb taman ehsan.. Seronok btl abang jumpa bekas2 guru dia.. Dan dia jgk skarang seorang pendidik.. Seronot la tu.. Lepas blk dr reunion tu, lepak ngn mama dan papa kt Man Tom Yam sampai kol 1 am +++ Sebab papa ngn abang dok melayan bola.. mementang la pasukan depa MU lawan.. Aku borak2 ngn mama.. Mama meluahkan perasaan kecewanya dgn apa yg berlaku..

Sebagai menantu, aku mendengar hanya mampu mendengar.. Mmg kesian dgn mama dan papa. Walau papa dah pencen, papa masih perlu keluar bekerja demi menanggung anak menantu.. Secara jujur, aku tk pernah kesah untuk berhabis kerana mereka. Ats rasa tanggung jawab itu lah kami membantu apa saja yang kami mampu.. Buat masa ni, InsyaAllah jika diberikan lagi rezeki oleh Allah pasti kami akn membantu mama n papa lbh dr skarang..

Aku selalu mengingatkan abang.. Tanggung jawab anak lelaki itu lbh pd Kedua ibu bapanya. Sebagai isteri, aku bahagia dan seronok melihat mereka bahagia.InsyaAllah, susah ditempuhi bersama2.. Kesenangan dan kebahagian itu akn menyusul sekiranya kita benar2 ikhlas.. InsyaAllah.. Abang jg sentiasa mengingat akn aku utk selalu menghubungi mama aku.. Alhamdulillah, demi keluarga kami saling igt mengingati..

Pada mama aku, tdk aku lupa jg. Cuma nasib keluarga aku sedikit baik dr keluarga abang dari segi sumber kewangan. Mama aku ibu tunggal yg bekerjaya. Alhamdulillah.Tapi aku yakin itu semua dugaan Allah pd kita semua.. InsyaAllah jika kami dilimpahi rezeki, mmg niat di hati aku ingin membina rumah untuk kedua2 belah keluarga. Rumah kami tengah, kiri mama dn papa abang, kanan mama aku.

Mama aku x punya sesiapa, dia ibu tunggal. Aku akn menjaganya di waktu tuanya, begitu juga mama dan papa abang. Kesemua insan ini sgt bererti buat aku. Bahagia nya kami adalah diats doa dan restu mereka.

Hurrmmm.... Aku jg berdoa dan berharap anak2 kami jg tidak akn melupakan kami nanti.. Ibu dan Abah sgt menyayangi kalian anak2 ku..

Friday, November 5, 2010

Aqilah dh blh duduk da..


Aqilah dh leh duduk dah.. Comel tk?

BN Menang di GALAS!!

YESSSSSSSSSSS!!!! Hati ni mmg melonjak2 kegumbiraan bila BN dpt tawan semula kerusi Galas!!! Aku konfem la pasti ada suara2 sumbang akn kt kerajaan main kotor la, bukan nk postmoterm diri sendiri. Aduhhh.. suara2 sumbang ni masalahnya bukan sapa2 pon. Bukan korang pon yg ade kt sana, tapi tahu mengeluarkan suara2 sumbang jer tau! Menyampah!!

Dorang ni tahu nk mengondem jek! Kalau nk cete pasal korupsi, nak cete pasal pecah amanah, nak cete pasal seleweng wang, PUAK PAKATAN tu bersih ke??? Masalah nya itu adalah masalah individu tu sendiri yg pecah amanah bangang!!! Hala tuju sebenar parti??? Kalau dh terang2 hala tuju pon tk tentu hala, ko nk sokong apsal? Ok, kalau ko nak sokong sokong je la, tp jgn la tahu ngondem je, tp hok korang sokong tu pon dua kali lima, atau sebenarnya lebih HAPRAK, so jgn la nk ckp berdentum2 mengutuk!!! Weehhhhh, anak korang tu pon sekolah kt kerajaan yg tanggung! Korang g spital kerajaan tu pon, kerajaan yg tanggung, bape sen je huh korang byr????

Ada yg kerja ngn kerajaan, sblm dpt kerja pon korang dh tanda tgn surat. Korang berkhidmat untuk KERAJAAAN MALAYSIA. Tapi, tak kerja bebetul satu hal, pastu mengutuk pulak majikan korang! Siap sebar2 kan lg tu cete2 tk btl. Apa kejadah nya tu wesss???? Aduhhhh.. aku btl2 menyampah la dgn org2 mcm ni.

Lagi satu nk cete pasal amanah sgt, korang kerja tu btl2 amanah ke??? Kalau masa kerja pon leh menular, jgn la nk kritik org mcm2.. Cermin dulu diri, KAU TU DAH CUKOP AMANAH ke????

Tak di nafikan, mana2 ada silap. Yang silap kite perbetulkan. Bukan mengaitkan benda2 tk logik! Halamak... darah aku sentiasa naik je bile cete pasal ni.. Nak nye ade puak2 yg tatau bersyukur ni di sekeliling aku.

Korang nk bising, projek tu utk kroni tu. Projek tu org2 dia dapat. HELLO MAT, kalau korang kaya pon, korang ade kuasa, sapa dulu yg korang nk kayakan???? BUkan keluarga korang jgk ke??? Aduhhh... Sama je, tp selagi tk kacau hidup kau, ko keje je la cari duit utk keluarga.. itu bonus bg dorang.. Ni mengutuk benda yg xde kene mengena pon ngn ko.

Dlm ngutuk2 tu, bila kerajaan bg duit bonus ke, duit lebih ke nganga je korang. Nk mintak loan ke nk wat bisnes ke, kt badan kerajaan/semi gov jgk korang melutut kan???? Biasiswa utk anak2 korang yg bijak pandai tu kt kerajaan jgk kan korang mintak kan??? Pastu set kt pikiran depa utk anti kerajaan!!! Bermakna korang set kt fikiran anak2 korang erti tidak bersyukur apa yg korang dpt!!!! Tu yg blk2 dr belajar, mengetuai la demonstrasi2 jalanan.

Aihh.. sebelum darah aku naik, baik aku stop k! Ape pon, kite doakan je la yg mampu semoga depa ni di bukakan pintu hati utk nampak semua ni.. (Tarik nafas dalam2...... Puhhhhhh..)

HUtang hutang hutang

Tapi kalau tk berhutang, masakan kita dpt mngumpul reta kan? Itu la yg dihadapi kami.. Hutang sana hutang sini.. Bukan ape pon, hutang beli pekakas rumah.. Aku dan hubby terchenta start our life start from zero.. Start dr keputusan utk mendirikan rumah tangga, kami bekerja keras mencari duit. Masa tu mmg aktif buat Questnet, alhamdulillah hasil duit2 tu la membantu kehidupan kami....

Skarang kami sibuk dgn kerjaya masing, tiada ms utk menumpukan perhatian pd bisnes itu... Tapi ia sentiasa ada di situ.. kami ttp promote kebaikan BIODISC, ats kerana igin membantu org sekiranya ada masalah kesihatan.. InsyaAllah, kite berusaha...

Namun begitu, orang luar selain aku dan hubby tk kan pernah tahu kesusahan atau kesukaran yg kami hadapi.. Hutang yg masih blm habes.. Walau gaji kami kalau di ikutkan mcm byk, tp yg hutang nya pon banyak, jadi apa kan daya...

Lebih menyakitkan ade org2 yg tak paham ni mengatalah mcm2.. Kami kedekut la, tak igt org la, macam2 la caci maki dilemparkan.. Padahal yg menghadapi semua ni kami jgk. Satu masa dulu mkn ikan dn telur kongsi 2, kami jgk.. Ada korang kesah? Korang tahu nk mencari kesalahan org je.. Tapi aku yakin, ini semua permulaan hidup yg kami lalui.. Semua ini pasti akn berakhir, cuma masa dan kesabaran saja... Dan org2 yg mengata tu, akn ke depan jgk... Dia akn lalui jgk semua permulaan sesuatu kehidupan.. Tunggu je la..

Kalau bukan disebabkan hutang, gaji bersih yg leh kami menjolikan diri ade la dlm 2-3 riban... Tapi sbb dek hutang la kami tk dpt menjolikan diri.. Kadang2 mmg ase penat dn berputus asa. Kerja teruk, penat, tp setiap kali dpt gaji sehari je lah leh nmpak dlm account, pas tu, cukop2 utk duit anak2 dan ziyad.. Utk memanjakan diri sendiri setelah bekerja terok, blm tentu lg..

Tapi ape pon, aku bersyukur kerana walau kami tidak begitu berada, tp kami mempunyai keluarga yang sgt bahagia.. Masalah kecik2 tu adat la.. Tp akn ku pelihara keluarga tersayang ini dgn bersungguh2... Setiap masalah yg timbul akn di selesaikan sebaik nya..

Aku target dlm 5 tahun semua akn lbh stabil.. InsyaAllah..

Thursday, November 4, 2010

Makan2 time..


Amir,diana n shu belanja sempena confirmation dn naik pangkat masing2.. Aku dgn moli tompang sekaki.. Hehe.. Mkn x hengat dunia.. Ape pun thanks korang.. Semoga dimurahkn rezeki..

Tuesday, November 2, 2010

Insan istimewa..

Haziq dan Aqilah..
Dedua pertama hati ibu yang bijaksana..
Ibu sangat menyayangi kalian berdua..
Kalian yang memberi ibu kekuatan untuk meredah segala keperitan...

Abah Aqilah dan Haziq,
Insan yang sentiasa di sisi ibu di kala ibu susah dan senang..
Sentiasa memberi ibu semangat dan juga kekuatan...
Ibu sangat menyayangi dan menyintainya..
Dia mengajar ibu mengenal erti kebahagiaan..

Tanpa ketiga-tiga insan istimewa ini di dunia, takkan ku sekuat ini..
Salam sayang buat semua..

Software Developer VS System Analyst

Mane lagi senang? Dua2 perlu mempunya logic thinking yg tinggi.. Dedua perlukan otak bila bekerja.. Otak perlu sentiasa berjalan untuk mencari jalan penyelesaian... Cuma, solution untuk software developer diterjemahkan dlm bentuk coding, dalam syntax berbeza daripada perkataan dan percakapan harian... Tak kesah la language tu JAVA ke, C++ ke, .Net ke..

System Analyst jgk perlu mempunyai logik thinking yang tinggi dan menguasai business flow dlm bidang2 tertentu.. Sekira nye system dibuat untuk stor, maka perlu master dlm tatacara pengurusan stor, sekiranya berkaitan insuran, maka perlu memahirkan diri dlm bidang tersebut.. Cuma, kelogikkan tersebut diterjemahkan di atas sekeping kertas untuk difahami user dan jgk developer... Tanggung jawab lbh besar, sbb kene fikirkan setiap sudut yang ada untuk keseluruhan system supaya mengikut requirement yg telah dipersetujui...

Jadi kesimpulan nye dedua benda yg memening kan kepala.. patut la rambut aku maken hari makin byk gugur nya... huhuhuh... Aku lah system analyst, aku lah jua software developer.. Tapi aku dh awl2 hint kt bosss, system PERKESO ni aku buat documentation je.. Aku x mo wat developement.. Lg pon wat documentation ni leh mengimprovekan aku nye english, grammer n vocab. Hehehehe..

Semoga projek perkeso ni sukses jgk seperti Integration dgn eP. Amin...

Monday, November 1, 2010

SRS in Progresssss

Pg tadi dh email ke boss URS yang dh di touch up segala perubahan ari jumaat aritu... Lega.. Masa untuk mengambil mood wat SRS pulak... kritikal part... URS is high level design.. SRS ni la akn di dietailkan se detail2 nya... Lom dpt momentam yg sepatutnya ha.. Dah la mengantuk tahap dewa...

Paling kritikal nk design database dulu.. Disebabkan system ni yg pada awal nya konon2 nk develop sesimple2 system dah jadi sekomplex2nya.. Sebab apa? Sebab dia menggabung kan existing function yang ade dlm IHIS, CPS, BMS.. Maka insyaAllah akn wujud la PIMS. Aku awal2 dh hint Chew, Aku xmo jd developer. Aku tak mo commit dh.. leh gitu?? Tp mmg x larat dh rs.. kot kerja sendiri berhempas pulas gini sure dh kaya raya.. Rege system2 yg aku n team buat sebelum ni bukan murah2.. Paling mahal 15M!!! Perghghhh.. staff dpt?? ciput je..

eP pojek sblm ni dlm 1M, perkeso ni tk sure.. masa sblm final draft UAT aritu, 200k++ tp itu utk sesimple2 system konon nya.. Skang ni dh mcm2 user ni mintak ni..

Ape pon gaji aku ttp byk tu jgk.. yg best bos2 besar!!! bengang gak la.. Tapi bila dtg kebengangan tu cpt2 tune otak aku.. Biasala tu makan gaji kan...

Tetiba teringat kt abah haziq.. RIndu lak.. Pg td aku bangun2 abah tgh gorang ayam ngn nugget utk hari kanak2 kt sekolah.. tahun lps aku tolong gorengkan.. Sbb tk nk pujuk aku abah haziq sanggup buat sendiri.. :( Aku pon bgn siap kn dulu pending2 kerja.. Then mengofferkan diri ade ape2 tk yg aku leh tlg?.. Pastu abah haziq pon terus mendepang kn tgn.. :( Aku yg sensitif ni ape lg, menjurai2 la air mata tu... Skanrang br nk pujuk.. Smalam aku tido ngn mata bengkak2.. :(

Aku mmg sensitif sgt.. Terutama dgn org yg paling aku sayang.. Sbb aku harap sesuatu, tp tk jadi.. Huhuhu.. maklumla aku kan kurang kasih sayang.. Dgn Abah haziq je la aku rasa btl2 rs diri ni btl2 disayangi.. Tapi kadang2 bila dia marah2, mula la air mata ni nk tegebeh2.. terus la fikiran ni fikir yg bukan2.. Dia dh tk sayang aku lg ke?...

Abang,
Terima kasih kerana hadir dlm hidup ayang..
Abang segala2nya bg ayang..
Abang satu-satunya insan tempat ayang bermanja dan berteduh...
Ayang tak pernah merasai semua ni..
Kehadiran kedua cahaya mata kita benar2 menjadi pelengkap keluarga kita..

Namun ayang tahu,
Terlalu banyak kecacatan dan kelemahan dlm diri ini..
Ayang tak perfect..
Apa pun, Ape yg ayg tahu, Kasih sayang ayang pd abang tk pernah berbelah bahagi..
Terima kasih kerana sentiasa berada di sisi ..

How to improve your grammer?

Jumaat lepas x sempat update blog... Dah la meeting start 830pg.. bila start kol 9, aku slalu jerk smpai perkeso kol 820.. So jumaat tu keluar waktu yg sama.. Skali jumaat ritu Jem teruk gile babas!!!! Sbb ujan pg tu!!!!!! Uwaaaaaaaaaaaaa.... Semua committee meeting tunggu aku.. yela.. dh yg mempresentkan diri tu aku... Aduh!! Cemana aku nk buat.. kalau la keta tu leh terbang kan...

Masuk2 blk meeting sume pandang, aiseh.. mintak mangap lah ye.. Then lepas present Pn azlyna tegur grammer2 aku dlm documentation.. Yelah, dh la suh aku buat dlm ms sehari dua tu.. Blk lmbt, kt umah wat keje lg... So mana la aku yg slalu mkn belacan ni nk perfect english grammer aku dlm documentation tu. SPM pon english aku 7!! Ahahahaha... Ape ke jadahnye kan???? Aku pon tatau sbb ape dpt 7.. aku rs aku ni tk la bodoh sgt.. perasaan aku je la.. tp hakikat nya itu lah dia.. 7!

Pn Azlyna tu mmg speaking LONdon.. ckp mmg x de cacat cela pon.. So, how? How to improve my english n grammer? Wah... do i need to type in English in this blog? Why not? If its one of the medium to improve myself? wakakakakka.. janggal e lak ai den.. slalu nulih laju yo tangan haaa... Kok kono nulih bahaso omputih, otak pon kono pk, vocab apo lak nak guno ha.. mardhiah... mardhiah.. Takpo la den usoho kan solang soli nulih dlm bahaso omputih..

Sabtu abah haziq ade aktiviti kt sekolah, kol 11 kuar rumah gi jemput cik yus.. kami kuar g beli barang anak sal.. Tgh ari ade besday party aleesya, cukop setahun.. Besar dh la anak dara si suraj ni.. Kenal dulu suraj ni umo 22.. skang dh ade anak dara dh haaa...

Pas besday parti anak sal, shoot ke puncak alam.. celebrate besday mama.. Sian mama.. Walau mama x penah tunjuk kesedihan dia tanpa insan bernama suami di sisi, aku blh rasakan.. even aku yg kawen 4-5 tahun ni pon kalau gaduh x kena pujuk rs sedih amat2, ini kan pulak mama yg dh 30 thn lbh melayari bahtera, karam di tengah jalan.. Mama mmg seorang insan yg tabah.. Aku berani kerat jari, ayah akan menyesal!!! Dek kerana betina muda tu, dia lupakan semua kesusahan hidup dia alami dgn mama.. Tp slh ayah kah kalau dia pon terkena buatan? Ntah laaa.... Buatan atau dibuat2?...

Ape pon aku tk sabar melihat kesudahan hidup ayah aku bersama isteri muda dia dan anak yg baru lahir sehari lepas besday haziq.. anak perempuan lak tu!!!! Perghh.. nak nye lak muka aku!! ahahahaha.. yelah org kt muka aku ni byk muka ayah, padan muka betina tu.. Ape2 lah labu..

Ntah la.. seperit mana kesusahan dan kehidupan aku, itu bukan alasan utk aku berputus harap.. anak2 segala2nya.. anak2 pembakar semangat, di samping suami..

Rasa sangat kecewa....

Bila selalunya kita akn rasa kecewa? Selalunya kekecewaan itu berlaku bila kite terlalu mengharapkan sesuatu... Terlalu amat mengharapkan sesuatu.. Maka sekiranya benda yang diharapkan itu tdk berlaku kite akn amat amt amat amat kecewa... Kekecewaan yang aku sendiri hadapi? ade yg penting, ade yang berat, ade yg ringan, ade yang biasa2 aje, ade yang sederhana...

Antara benda2 yang pernah mengecewakan atau boleh mengecewakan aku :

1. Mungkin niat asal sekadar nk menguji n nk bermanja, tetapi di salah ertikan. Bukan pujukan yang dapat, ungkitan segala benda diterima.. Remuk btl hati ni.. Tatau dah nak kata apa.. nangis pon org bukan kesah.. lg mcm2 kata2 dilemparkan... Mujurlah ada insan yg merasai dan memahami betapa terluka nya aku.. Tgh aku nangis insan itu memeluk ku sambil ckp "ibu, jgn la nangis.. Haziq sayang ibu...." Dia peluk erat belakang aku.. Betapa indah nya lahir anak secerdik dan sepintar haziq.. "Ibu pon sayangkan haziq sayang.. Ibu nangis sbb ibu skt perut..."

2. Kecewa sgt dengan lelaki bernama MD ZAIN SILONG. Aik... mcm biasa dengar je kan.. Mane tk biasa dgr nya, setiap mana nama aku ditulis, nama tu pasti ada... Insan ni byk jgk la bg aku teguran, pengajaran... Walau masa zaman kanak2 dn remaja aku agak pahit sbb insan ni, tp dia ttp penyumbang besar dalam terbentuknya kromosom XX sewaktu percantuman benih utk nk lahirkan insan nama MARDHIAH HAYATI. Dia ni mmg garang dgn aku. Walau aku satu2nya XX. 2 Adik aku yg XY tu sangat di sayangi dan dimanjakan... Dr seawal umur aku 5 tahun, tali pinggang tu mmg biasa je kawan2 ngn aku kalau aku ngn XY sorang lg bergaduh. Sampai la aku besar, remaja, dewasa.. Semua apa yg berlaku aku tk pernah padam dr kotak fikiran aku.. Skarang dia ni dh tak ada ikatan dgn Mama aku, tp darah dia tetap mengalir dlm darah aku... Aku kecewa sbb ank2 aku tk pernah kenal siapa MD Zain ni. Dgr cerita anak yg br lahir hasil perkahwinan dia dgn betina yg mmg sengaja meruntuh kan masjib Mama aku mendapat anak XX jgk. Hahaha... Padan muka jgk la.. Elok2 thn depan pencen, kene la keluar keje jgk... Maklumla nk bg anak kecik ngn bini muda makan kan..

3. Benda yang aku rs sgt2 kecewa, 2 tahun aku set kt mind aku, aku nk sambung Master sbb nk jd lecturer kt uitm.. mungkin salah aku sbb kalau nk jd lecturer x semestinya kt uitm kan????? Tapi aku mmg dh terset kt pale hotak aku tu mcm tu... Mmg silap aku. Bila mana akudah abes, dan aku mohon, disebab kan pointer degree aku x smpai 3.0, maka, walau aku sambung Phd pon, sampai aku mati pon aku xkn dpt terpilih pon??? Bayangkan cemana perasaan ni? Hancur! Luluh!!! Ase 2 thn ni tonggang tebalik mcm hape.. Aku kerja, ister, ibu, dalam masa yg sama aku belajar... Aihhh.. macam mimpi je aku dpt abeskan dgn pointer 3.33.... Tapi, ase cam sia2 je... aku btl2 kecewaaaaaaaaaaaaaa.............

4. Kerja berhempas pulas.. tanpa mengira waktu.... Blk lambat, kerja xtra time kat umah.. Tapi kenaikan? Kosong! Nothing!!!! Biasa la kan makan gaji.. Tapi aku rs sgt teraniaya la!

5. Aku kecewa sbb walau aku dh abes belajar, aku masih kurang mampu menguruskan rumah 100%. Bila masa aku nk kemas kan.. Bila ade waktu itu la waktu untuk aku rs nk rehat.. Nak kt cam tongkang pecah tu x la kot.. Tp aku tatau la nk kt... Blk kerja masak, lepas masak makan, dh penat...

6. Kecewa dengan hidup? Takkk.. kekuatan aku sekarang hanyalah Haziq dan Aqilah. 2 insan ni benar2 memberi aku kekuatan untuk teruskan jgk hidup ni walau aku rasa kadan2 hampir berputus asa dengan semua benda... Abah Haziq? Dia insan yg byk bekorban dan memberi semangat pd aku.... Tapi aku pon ade bekorban jgk... Dlm perkahwinanan, pengorbanan tu bukan dr sebelah pihak je...

Tapi kadang2 aku rasa dia macam x syg kt aku, sbb dia slalu je nak marah2... Smalam g NSK ms panggil aku, dia men jentik2 je.. Aku btl2 terasa.. Aku bkn budak sekolah dia???? Sejak2 jd cikgu displin ni, ngn anak2 dan isteri pon nk garang2... Aku terasa je.. salah ke isteri terasa.. Aleh2 soalan dilemparkan.. Ntah la.. sedih sgt2.. Dalam pada aku tiada siapa2 lg dlm dunia ni nk bermanja, aku benar2 rasa sedih bila dia marah dan meninggi suara pada aku... For the rest of my life...

Aku bukan insan sempurna..
Aku terlalu byk kekurangan dan kecacatan...
Namun aku mendambakan kebahagiaan...
Aku akn sentiasa mencuba yang terbaik untuk memperbaiki diri...
Aku bekerja keras demi keluarga dan anak2..
Walau kadang2 aku rasa sgt penat dan letih..
Apa lagi yang patut aku lakukan untuk mengubat segala kekecewaan?...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news