Wednesday, June 27, 2012

Bila perlu je cari..

Pernah tak rasa....
Bila ada teman tu ke, sedara ke, bila kite msg x bls... Call x angkat2.. Return call/sms pon idak...
Tapi, bila dia nk sesuatu ke, minta tlg kite ke kan, ms tu la call bertalu2.. Smpai kite x smpat wat Pe.. Bengang tk? Kadang msg kite tye khabar pon x jwp.. Tye perkembangan, ignore je...
Tp bila sblknya... Aihhh.. Susah sungguh nk di terangkn... Tapi ramai jgk org mcm ni.. Harap aku dijauhkn dr sifat begini... Uhuu.. Kadang mmg aku x smpat.. Tp pasti reply call/sms.. Cuma kadang ada jgkla tlpa pndang..

Kalau seaekali fhm la kite kannn.. Tp kalau dh mmg gitu pesennn.. Achaner tu Johan????

Hari ni hari terakhir ke De Palma..

Hari ni hari last kelas untuk officer2 Bangladesh ni.. Dorang ni dah batch ke 6 dan 7 dah... Means penutup utk batch percubaan.. If blk nnt dorang puas ati dengan apa yg dorang belajar, lepas presentation semua, kalau x ada aral, projek ni akn berterusan yearly contract selama 5 tahun... insyaAllah.. harap semua berjalan lancar..

Tapi hakikat sbnrnya mmg banyak kite sebagai rakyat jelata tidak tahu bagaimana susah nya pemimpin2 kita, bagaimana susahnya org2 atasan merangka, merancang, melaksanakan sesuatu untuk NEGARA. Org dari luar sendiri mengkagumi apa yg kite ada, dan ingin belajar. Tapi kebanyakan di sini hanya tahu komplen komplen komplen. Semua x betul. Semua tak kena. Memang la tidak 100% perfect, at least kerajaan skarang adalah yg terbaik yg ada.. If ada yg lebih baik, tentu la kita akn pilih yg lbh baik kan..

Actually, director2 yang datang ni bukan biasa2 jgk, most dh ade Master, ade yg dh ade DR. tapi, sireh ttp x lepas okeh! hehehe..

So, jumaat ni penutup.. sob sob sob.. pas ni no more tempuh jem, no more kuar rumah sblm matahari terbit, no more lenguh2 kaki menekan clutch meredah jem.. ihihih...

Adeh tgh type ni ngantuk pulak ni.. cemano jang..

Tuesday, June 26, 2012

Sireh..


Batch projek Bangladeshi  (Strengthening Government Through Capacity Development Of The Bcs Cadre Officials Of Bangladesh) kali ni kebanyakan adalah Director2 dr kementerian, Additional secretary depa, joint secretary depa.. Kira sume high level dlm setiap ministry.. Tapi kan.. hehehe... Satu benda aku rasa pelik, sesetengah dorang mengunyah sireh setiap masa.. Aiyark.. Seingat aku dulu2 ms kecik2 nenek2 kt kampung je kunyah sireh.. nngee~~~ Nenek2 skarang pon aku x jumpa yg kunyah sireh... hua hua hua..

Mengapakah yek? Tapi, by 2020 kite nk capai high income country.. Tapi mereka 2021 baru nk target middle income country.. Erm.. mungkin jgk la mcm tu jgk la bila kite nye budaya compare ngan country2 yg dh capai high income country or developing country.. maybe.. kwang kwang kwang..

Wednesday, June 20, 2012

Otak Tengah??

Beberapa hari lepas, pg melawat anak kawan di ofis lama.. Dia bercerita berkenaan otak tengah.. Menurut nya, sbnrnya semasa kite dlm perut, hanya otak tengah yg berinteraksi, dan bertindak...

Aku masih lg membuat sedikit kajian berkenaan penggunaan otak tengah ini. Ape yg aku jumpa setakat ni, di Malaysia sendiri byk program2 utk mengaktifkan semula otak tengah ni. Hasil nya, anak2 kite boleh membaca, meneka huruf, warna, dengan menutup mata! Dasyat! Subhanallah.. sgt kagum dan teruja.. terus aku mencari next class ujung bulan ni... Sket lg nk register untuk bujang ibu.. skali br teringat, 30/6 ada seminar Dr Azizan! 1/7 birthday damia... So kene pg next class la gitu..

Ok, next entry akan aku ceritakan detail berkenaan otak tengah ni.. Wow.. aku sgt teruja..

----------------------------

(11/11/12)

Hasil study yang berbulan2.. Alhamdulillah aku dah punya Center Midbrain Training... Aku adalah satu satunya franchise Melayu dibawah MBM Midbrain Master...

Target aku adalah untuk berkongsi ilmu yang ada kepada seluruh anak bangsa demi agama dan negara..

Boleh lawati website kami di

www.generasikugenius.com

Sila LIKE FB fanpage kami : http://www.facebook.com/GenerasikuGenius

Kepada sesiapa yang tinggal di sekitar Seri Kembangan bolehlah menghubungi atau hadir ke center kami di No. 31 Tingkat 1, Jln PUJ 3/3, Tmn Puncak Jalil,
3300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
enquiry@generasikugenius.com  |  www.facebook.com/GenerasikuGenius  |  +6019-2752901

Tuesday, June 19, 2012

Konflik II

Kepada manusia2 itu,

Saya bekerja.

Kerja saya mmg tidak terlalu menggunakan kudrat.

Kerja saya menggunakan otak. Otak saya mampu menjana sesuatu yang beharga.

Orang bekerja menggunakan otak lebih penat dari orang bekerja menggunakan kudrat. Sebab itu mungkin gaji insan yang bekerja menggunakan otak gaji nya lbh mahal dari menggunakan kudrat.

Ye, saya agak malas buat kerja rumah. Tapi itu tak bermakna saya PEMALAS okeh???

Saya rajin bekerja. Setiap manusia ada kekurangan dan kelebihan. Tak usah la nak mengkomen2 mengutuk2 saya pemalas.

Sekurang2 saya mengurangkan beban suami saya, membantu orang2 keliling saya yang memerlukan bantuan. Tak payah nk mengutuk, sedangkan diri sendiri ntah apa2. Yang penting kerja saya siap, keluarga saya x lapar.

Tak semestinya saya tidak MASAK, suami anak2 saya berlapar! Dan tak semestinya org masak hari2 tu,  suami dia 100% suka sama dia.

So, PLEASE and tolong cermin diri sblm mengata org.

Sekian, terima kasih.

Minta maaf, saya masih belum boleh melupakan serta memaafkan segala kata cacian, kejian yang kalian lemparkan kepada saya. Sekecil2 perkara cuba di ketengah dan di ungkit.

Saya manusia biasa. Saya betul2 masih belum ade kekuatan utk melupakan semua. Saya sangat sangat dan amat amat berkecil hati.

Tetapi saya bersyukur pada Nya, jika perkara ini tidak berlaku, saya akan terus terus di perbodohkan. Dan dengan berlaku nya perkara ini, saya SEDAR dan TAHU kedudukan saya pada kalian.

Assalamualaikum.


Monday, June 18, 2012

Friday, June 15, 2012

Konflik

Sebenarnya konflik dah berlaku lebih daripada 2 bulan... Konflik yang benar2 memberi kesan yang amat mendalam pd aku.. Semua yang berlaku pasti ada hikmah nye... Yes, kalau benda ni x berlaku, sampai bila kita akn terleka dan terlalai.. dan kalau benda ni kalau tak berlaku smpai bila kita taktahu sejauh mana keikhlasan orang itu dengan kita.. Aku amat bersyukur si ats segala nya...

Untuk aku memaafkan, mungkin. Tapi untuk aku melupakan sesekalinya tdk.. kerana meraka bukan sahaja berkata mengenai aku, malah mencaci maki aku. Tak pe! Yang pasti aku juga punya maruah dan harga diri!

Bermulanya cerita ini semasa aku melahirkan anak kedua kami.. bermacam cerita mereka memperkatakan aku.. tak apa.. aku sabar... aku mls nak fikir.. Ternyata org yg aku anggap spt darah daging, sampai bila2 pon x akan jd darah daging.

Kemudian, lepas berpindah ke seri kembangan, hubungan itu semakin akrab. Kelemahan aku, aku terlalu mudah PECAYA pd org. Dan aku juga terlalu mudah menyayangi org.. Dgn akrabnya perhubungan itu, aku menganggap dia juga ikhlas.

Namun anggapan aku jauh meleset. Dari sayang, suka, bertukar menjadi geram, marah.. Dalam diam berbaik dengan aku, seolah2 memahami aku, rupanya bercerita segala perihal kekurangan kelemahan dan mcm2 la pasal aku!

Memang aku dh x blh sabar. Kalau kau tak baik dgn aku, tk rapat dengan aku, ade aku kesah kau nk mengata??? Tapi sebab kau baik dengan aku, dah la x ikhlas, blh pulak menjaja segala cerita. Sapa tak sakit ati wesss???

Takpe.. korang lempar kan pelbagai kata cacian, makian, takpe.. aku btl2 frust! Kalau korang tak nak di bantu, its ok. Tp ak payah nk ckp aku mcm2..

Aih.. bila igtkan blk segala kata2 kalian lemparkan pd aku... mmg aku btl2 sgt2 berjauh ati.. hingga sekecik2 perkara diungkit... Ya Allah, semoga aku diberikan kekuatan oleh Mu untuk menghadapi dugaan ini.. Semoga aku di beri kekuatan untuk melupakan serta memaafkan mereka...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news