Wednesday, December 24, 2014

DGKOM Sdn Bhd - Genap Setahun 6 bulan

Woahhh.. Lama tk hapdet blog... sedar tk sedar hampir 2 bulan dah meninggalkan DGKOM Sdn Bhd...

Alhamdulillah... Projek yg aku fikirkan amat berat dan sukar utk dipikul , akhirnya berjaya sehingga mendapatkan 87% comply to MS ISO 16175..

Bermacam2 di lalui di DGKOM.. Walau baru setahun setengah berkhidmat, namun pelbagai pahit dn sedikit manis dilalui... hehehehe..

Namun Alhamdulillah success jugak la... Walau berjujuran air mata ni dh keluar.. ahaks.. *tk malu Mardhiah, mengangis kamu yeee....*

Ok, meh nk cerita..

Mula2 masuk DGKOM ni sebab nk jadi trainer..

Walau sblm ni mmg ler pernah bekerja dr starting Jr. JAVA Developer.. hingga la Manage Project..

Tapi disebabkan dh x mau lg kerja seteruk sebelum ni, makanya aku ubah haluan sebagai seorang trainer..

Awalnya interview, katanya module, slide mengajar semua sudah tersedia....

Aleh2 masuk, aiyo.. UAT pon x sign off lg..

Disebabkab dh terbiasa kerja bahagianm development, aku lihat byk btl kelemahan DGKOM ni dr segi pengurusan... Communication breakdown sana sini..

Manager2 cuma tau nk dok arah sana sini je.. Masuk meeting pon tarik anak buah.. Paling x leh terima, customer blh marah2 tengking2 jerkah2 anak buah dpn Manager.. Tapi manager x leh buat apa terkulat2.. Aiyo..

Disebabkan aku ni punya sifat ingin tahu terlalu tinggi, Alhamdulillah aku dpt fhm flow system...

Aku hulurkan bantuan utk UAT, QC dan apa2 yg patut..

Sehingga lah..... Aku ditarik utk join Compliance Team..

Namun berpeluang juga lah mengajar beberapa kelas, sebelum perluasan ditangguh kan sehingga mendapat ISO Compliance dr Arkib Negara..

Semasa dlm Trainer team, aku cuba memudahkan proses supaya semua trainer fhm sebenar2 proses pd system..Boleh la bantu sket2 mana yg mampu.. Alhamdulillah diberi Allah penajam fikiran untuk memahami dengan mudah apa yg di pelajari..

Namun selepas beberapa kelas, training distopkan.. Perlu bantu compliance team..

Asalnya membantu... Kendian diberi amanah utk Lead the team..

Aduh.... x smpai setahun kenal system, dan masuk DGKom lah baru aku tahu ade wujudnya subject/course Record Management System... Tiba2 kene study semua dlm ms yg singkat..

Oleh kerana diberi tugas baru..... Makanya pihak pengurusan beri aku status tetap sebagai Business Development Consultant.. Aku pon x phm ape kaitan position dgn tugas yg di galas...

Namun yang paling tk best lah kan... Ms awal2 workshop, x blh lupa bagaimana aku merayu pd senior2 team application yg asalnya mengambil requirement project ni utk join bersama2.. Kerana aku org baru, client blh je menafikan requirement asalkan nk ubah system..

Tapi malangnya semua angkat tangan.. duh.. Tapi dh sifatnya aku ni Pantang berundur sebelum kalah.. *Eh betul ke*..

So I take the challenge.. Ikut record2 aku sblm ni pon x penah aku lepas kan project mcm tu je tanpa close..

Sedangkan company sblm ni pon aku rela stay 6 bln x dibayar gaji semata2 nk close kn projek... So aku x ada alasan nk tinggalkan benda ni.. Aku berusaha siang dn malam untuk study..

Ya Allah.. kau permudahkan lah urusan hambaMu.. Niat ku btl2 ingin membantu... Semoga urusanku dipermudahkan di masa akn dtg..

Namun, company ni mempunyai ramai org2 lama yg dh berkhidmat lbh 10 thn... Semua dh tepu... Sikap yg tidak profesional di kalangan org lama, sikap mengambil mudah, sikap lepas tangan, x lupa sikap dengki dan busuk ati...

Dulu, x semua org pernah terfikir ISO ni akan lps... Namun bila projek dh 80% comply, tiba2 tanpa pengetahun aku, ade org lain take over to lead.. Aiyo.. Semua anak buah dh diassign kerja...

Apa lagi, aku mogok amek EL seminggu lbh... Time tu buntu sangat.... Aku bukan nk penghargaan kalian, tp at least inform la.. Korang nk amek nama, amek... bukan itu pon aku nak..

Terutama nampak nau busuk ati PM Training.. Tatau la ape yg dia jaki.. Sejak aku dr training team di serap ke Bdev team, cara dia x puas ati je.. Dgr2 mmg PM unit x sebulu dgn Bdev... Tp aku ke yg salah?.. Aku hya niat nk membantu memudahkan urusan...

Dia marah kot aku accept msk Bdev, so aku bkn training team dh.. Dulu ape2 aku kene buat.. Aler bkn aku x leh nk bantu, kan aku dulu trainer jgk... Aih.. Mmg nampak dia memusuhi Bdev team sblm ni.. So now dia buat benda yg sama pd aku.. Terus lupa aku ni dulu jg penah bantu dia dlm training team..

Sehingga punya busuk ati dn dengki, training blm mula pon.. Bila pinjam trainer, punya x bg utk assist testing..

Namun apa kan daya... Aku kene terima hakikat.. Terima kenyataan.. kita xkn blh puaskan ati semua org... Sememangnya semua ni aturanya cukup cantik.. Sbbkan isu ni aku amek keputusan dn nekad utk resign..... Lagipun projeck dh 80% comply masa tu..

Tapi, lps dorang dh memandai2 bahagikn tugas, jd huru hara.. perancangan sume takde, men belasah je.. Last2 VP send email to all utk minta maaf ats kekelam kabutan,,, Dan suruh rujuk semula SME.. apa lg.. Lg berbulu la dia..

Namun, ku sudahkan juga kerja... HInggalah dpt 87%.. tinggal 5% je lagi nk setelkan... Ikut perjanjian, 92% dh blh perluasan ke satu malaysia...

Namun, betapa pendendamnya manusia itu, hari terakhirku di DGKOM aku ingin jumpa dn mohon maaf, dia buat dek je mcm x dgr,,, Aduh,,,, Sekali lg aku di duga utk menahan kesabaran..

Aku redha je.. Sememangnya Allah nk uji.. adakah aku blh maafkan dia? Ya.. InsyaAllah.. Cuma mampu ku berdoa supaya dijauhkan diriku dan keturunan ku dr sifat sedemikian.. ...

Tapi kesian pon ade jg kt dia.. Sbb dia seolah2 tdk sedar org kelilingnya semua tdk menyenangi nya.. serta anak buah jg tdk menghormatinya... Kerana apa? Kerana titlle nya sahaja PM, tp kerja nya tahu amek status sj.. men arah2.. tau kerja siap.. Tp sedikit pon tdk ambil tahu apa yg situasi yg sebenar... Kerjanya lps tangan.. Menipu travel log hari2.. suruh anak buah kerja sabtu ahad.. blk lambat.. tp tidak dia.. Dia tidak Lead by Example.. Sepanjang kami bekerja sabtu ahad berbulan, 2 kali je kot dia jengah... ms tu aku msh trainer,,,

Namun... semua aturanNya adalah terbaek buat hambanya....

Hampir 2 bln aku berhenti.. Kali ni aku benar2 rs senang hati untuk berhenti... Alhamdulillah aku diberikan jalan utk membantu suami mendpt pendapatan dgn hanya di rumah...

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...

Semoga nikmatr yg aku kecapi saat ini berkekalan hingga ke penghujungnya...

InsyaAllah..

Moral of the story : Jgn lah kita rs membebankan dlm membantu siapa2 dlm memudahklan urusan.. InsyaAllah.. Niat kerana Dia.. Dia mudahkan urusan kita.. Namun, ujian dariNya ttp ada... Semoga kami sekeluarga tabah menghadapi apa2 ujian di masa akan dtg...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news