Wednesday, June 15, 2011

3 hari sebelum meninggalkan CMG...

Sedar tak sedar, berbakikan 3 hari saja lg aku berkhidmat untuk CMG Online Sdn Bhd... Sedih sangat rasa.. 26/6/2011 ni genap la aku 5 tahun di CMG... Kalau bukan kerana aku tk dpt sesen increment thn 2010 dan frust, sure aku masih lg di CMG.. Namun apekan daya, jodoh kami tidak panjang... ihihih..

Bermulanya thn 2006 lepas convo Unitar, semasa mengambil short course di Cosmopoint, untuk software engineer trainee position.. Lepas tamat 5 bln, semua perlu ke industrial training 3 bulan.. Ms tu Mr Hoh dtg ke Cosmopoint, CMG memerlukan 1 org.. tp bukan industrial, dorang akn terus amek sbg staff.. So ade la lbh 20 org kot yg interview... bukan kelas aku je masa tu apply.. lepas interview, kami kene tunggu.. So, ade lbh kurang 15 org kot short listed interview... So pd hari yg sama, 15 org itu perlu menjawab IQ test dan attitude... Disebabkan aku mmg sgt suke menjawab IQ test online, soalan2 itu Alhamdulillah dpt di jawab dengan tenang.. ihihi...

Akhirnya dr 15 org yg menjawab test tu, 3 org selected utk final interview dgn MD, Dr Thed.. Aku, Diey dan Suresh... Berdebar2 jerk... Ms g interview, yg interview, Dr Thed dan Mr Hoh.. Sbnrnya x byk pon technical Question. Dr Thed kt, Hoh dah interview technical, so dia just nk jumpa face to face..Dia ulas IQ Test aku.. Dia kata "Ni mcm soalan bocor je ni.." Aahahaha.. Aku pon jwb je la, mmg aku nye hobby menjawab IQ Test online.. Lepas tu dia ulas attitudetest aku pulak.. Dr Thed kt based on the test 'You are born to be a leader' Chewwaaahh.. yo yok ooo je.. Sbb dia kt melalui test dia leh tau kalau org yg pretend untk mnjawab or tidak.. Huhuh.. Ontah la.. Tk kesah la apo2 pon.. aku jawab je ikut soalan.. Huhuhu..

Dorang siap ckp. in 2 years u blh grow lg and dlm 5 tahun can be a part of management team. Iyo la tu.... Aku ponn tatau la cemane aku kerja kan... Setel interview, antara sahabat aku 3 org, Alhamdulillah.. Rezeki berpihak pd aku.. Tu yg ujung tahun terus kawen tu.. ihihihi...

Jadi 26/6/2011 aku melaporkan diri di CMG sbg fresh grad, starting ms tu kira tinggi jgk la.. RM2200.. So sbb ptt nye aku trainig 3 bulan, maka 3 bln pertama leh dpt xtra 500 hengget dr cosmo... kayo kayo kayo...

Alhamdulillah.. perjalanan karier aku di CMG mmg jatuh bangun ntah berapa kali.. Dari aku zero programming, sampai ler skang.. So masuk2 CMG aku attach ngn team JAVA.. Ms tu project dah go live, tp bugs setebal2 nya... Tp pengalaman tu btl2 mengajar aku berjinak2 dengan coding...

Bermula aku kerja hanya antara aku dan computer, kemudian diamanahkan jaga satu system.. Kemudian ade 4 system di bawah penyeliaan dan dlm masa yg sama kene wat coding.. Deal dgn direct sutomer.. Byk pengalaman suka dan duka.. Antara project yg aku ade pengalaman usik IHIS, HIS, CPS, CRM, PBA sket, BMS, PIMS dan sket PHIS.... Sehingga la aku start kerja jumpa end user utk requirement, lead project.. Dah SA kan kene la jaga sume2 benda.. Dan menjadi org kepercayaan Manager utk manage team.. Aku mmg dah x touch code, tp still harus monitor sume tu... Uhuhuh.. Mcm2 benda aku belajar.. Dn masih byk jg aku perlu pelajari...

Selama2 dlm maintenance team, team mate aku semua sentiasa memberi kerjasama.. Seronok sgt2.. Tester a.k.a trobleshooter Ezly, QA Shuhaina(Org kuat aku utk jaga team PIMS),  Developer - Diana yang dh semakin otai, Amir, Aizat.. Dulu lg ramai.. Dulu ade cik yus, intan, then Developer india mari Nihil, sunny dan pramod.. Sume mmg best!.. Aku enjoy dan happy sgt2..

Namun berbaki 5 hari ni biasala kan.. suam2 kuku je semangat tu.. Tp aku masih perlu buat kerja saki baki.. supaya mudah kan semua org.. huhuh.. Sayangggg semua.. Cemana pulak agaknya pengalaman kerja aku dgn company baru nanti... Tunggu dan lihat saja la kan...

Cuma, disimpulakan, kalau kite nak berjaya, tk perlu ade erti putus asa... Walau mcm mana penah aku down satu masa dulu, org sekelilling, sahabat handai dan keluarga sentiasa memberi kata2 semanagat... Aku sgt bersyukur kalian berada di sekeliling aku tk mengenal masa..

Pada shabat aku yang paling paling aku rs akn rasa kehilangan nanti, Ezly Hufaida.. Insan yang benar2 memanhami aku.. insan yang sentiasa memberi aku semanagt di kala aku down.. Kalau la dia ni single lg, jadi madu aku pon xpe.. ihihihi.. Sure bahagia rumah tangga kami... Hahahaha... Ramai nye pulak aku nk amek org jd madu... lbh 4 quota dah.. hahahaha.. Ape la aku merepek ni.. ngeh ngeh ngeh..

Walau aku rs teruja nk start keje baru, jauh dia sudut hati ase berat dan sedih untuk meninggalkn CMG yang banyak dah mengajar aku... CMG adalah tempat yg byk berjasa... CMG antara company yang sgt direkomen kan utk fresh grad belajar.. mcm aku...

Apa pon aku bersyukur amat2 kerana Allah telah memberikan jalan untuk aku untuk mempertingkatkan kerjaya dan taraf hidup.. Alhamdulillah....

16 comments:

Anonymous said...

checker google rank seo agency backlinks backlink service

Noriah@Suria said...

Hi...

Just got interview invitation dari CMG Online...environment keja kat sana ok ke..? Thanks

Anonymous said...

@Noriah@Suria

dont work here. salary very ciput. increment very2 low, u dont feel like there's any increment at all. homaigoshh..
this is the most stingy company i've ever worked for...........
if wanna quit, it has 3months notice, which gonna be hard to apply new job.
in short, dont ever bother to think to work here

sincerely,
unhappy cmg staff who'll leave soon

Anonymous said...

@Noriah@Suria

I agree. Don't go there. Work Environment that company very2 damn shit.
If u want to resign, you have to work with them 3 month which is their period notice for tender is 3 month.
The management cannot manage their own staff. If there is simple issues they will not handle it with professional ethics.
Salary so cheap. The increment not what u suspected. Very2 low. Then for confirmation, it can be delay without any reason. This is too bad for motivation of their staff.
Better you go to other company that will appreciate u more.

Anonymous said...

mardhidz.blogspot.com Payday Loans SC Williamston Saya menghubungkannya dengan ketidakseimbangan hormon aneh dan saya minum jauh jumlah berlebihan malam itu

Anonymous said...

mardhidz.blogspot.com he has a good point Hanya bentuk yang lebih kecil aplikasi knowning bahwa itu untuk mendapatkan dana

Anonymous said...

mardhidz.blogspot.com right here Seperti apartemen telah berusia , beberapa bagian kecil dari kenyamanan ini tetap dalam ukuran apartemen , bagian bawah berencana serta gaya untuk menjadi ditemukan di dalam kompleks

Anonymous said...

Hi there! I just want to give you a big thumbs up for the excellent info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

[url=http://xrumergeek.com]backlink services[/url]

Anonymous said...

cheat black ops 2 - Cheats BlackOps 2

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheats black ops 2 / Blackops2 cheats

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

hacker black ops 2 _ cheat blackops 2 zombie 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-2-wallhack

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheatsblackops 2 , CheatBlackOps 2 , cheater-black-ops-2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-2-wallhack

_________________________________________________

Cheat pour Black Ops 2 majorcheat.com Majorcheat.com


new cod: mw3 aimbot - triche black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-black-ops-hack-ps3-xbox360-pc

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Blackops2 cheats / mw3 cheats
http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheats-black-ops-2-mw3-hacks

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

cheats black ops2 _ cod 9 cheats aimbot,2

http://majorcheat.com/

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
speed black ops 2 , cheats blackops 2 ps3, , hack black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/accueil/cheat-bf3-wallhack-aimbot-esp-ps3-xbox360

----------------------------
Black Ops 2 Cheat majorcheat.com level hack bo2 - loby cheat

http://majorcheat.com/index.php/acces-vip-black-ops-2-cheat

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Blackops2 hacker black ops 2 / video games_

http://majorcheat.com/index.php/tutorial-programme-cheat-black-ops2

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

free aimbot games' black ops2 _ cheatin blackops_2

http://majorcheat.com/acceuil/cheat-black-ops-2.html

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
cheats for call of duty black 2 , cheats blackops 2 ps3, , hack black ops 2

http://majorcheat.com/index.php/acces-vip-black-ops-2-cheat

[url=http://majorcheat.com]cheat apb[/url]

Anonymous said...

You are so awesome! I do not believe I've read through anything like this before. So wonderful to discover another person with a few genuine thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a bit of originality!

[url=http://truebluepokies4u.com]http://truebluepokies4u.com[/url]

Anonymous said...

I'm very pleased to uncover this site. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book marked to look at new stuff in your site.

[url=http://pokiesportal4u.com]Pokiesportal4u.com[/url]

Anonymous said...

I’m not that much of a internеt reаder to be honest but your sites reаlly nice,
keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

My web-site :: free ps3

Anonymous said...

I will immeԁіately snatch уour гss feed as I cаn't in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you've any?
Pleasе alloω me κnow іn oгԁeг that I
could subscrіbe. Thanκs.

Μy page: ear ringing cure

Anonymous said...

I гeally lіke whаt you guys are usuаlly up tοο.
This typе of cleνer work and сoverаge!
Keep up the good woгkѕ guyѕ I've included you guys to my blogroll.

Feel free to surf to my webpage 24 hour Emergency Locksmiths in Solihull

Anonymous said...

Hi:
How is the working condition in CMG Online now? Bcoz I have interview pending. Appreciate your feedbacks.
Thank you.

Anonymous said...

Did you go to the interview ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news