Tuesday, July 19, 2011

Saat roh terlerai dari badan...

Kejadian yang benar2 memberi keinsafan.. Ahad lepas kami ke kenduri di Manjalara Kepong. Abes kenduri melepak2kan diri kat umah mertua... Berborak2, gelak2, biasala... Mcm ler lama tk jumpa kan..

Tetiba dlm pukol 430 ptg dapat call dari sepupu aku menyatakan Uncle Ridhuan dh nazak, dh x sedarkan diri, cancer tyrod stage 4 dah.. Makanya terus buat keputusan utk ajak abang gi tgk uncle.. Call angah skali..

Uncle ni ekceli ex-husband makcik aku... Makcik aku tu adik mama aku.. Dah jodoh x lama.. Dia muallaf.. Indian.. tkde sape2.. yg menjaga dia anak yg sulong, mamat.. umurnya br 16 tahun.. Tapi mamat ni mmg matured sgt.. maklum la dr kecik, ibu dan ayah ade masalah keluarga.... terbiar.. dulu kecik2 dia dok ngn kami.. tp pastu dok pulak ngn ayah dia..

Masa makcik aku masih suami isteri dgn uncle ni, aku pernah dok umah dia.. Cuti sem... Mcm2 pengalaman... Tp benda dh lepas.. malas nk igt n ungkit.. Tapi cemana pon, kini dia memerlukan pertolongan.. meminta kita doakan dia.... Dia jg tk punya keluarga muslim lain selain keluarga kami... Dia sudah pesan pd makcik pakcik ku yg lain2, kalau dia pergi, dia minta kebumikan di kampung kami...

Sampai2 di hospital, mamat tk ada blk rumah sekejap ambil barang.. katanya ayah dh x sedar dr smalam.. Sayu sgt tgk keadaan uncle.. badan makin kurus benar.. berbeza dgn uncle yg aku penah tgk sblm ni.. Indian family dia ade skali. Mereka kata mereka nk blk rehat sbb tired sgt the whole day tunggu di hospital... Aunty suruh pray for uncle..

Tengah menunggu, sambil suapkn adam makan bubur, tiba2 uncle bangun! Seperti segar... dia nak bukak oxigen yg pakai di muka... Dia ckp nak tidur.. saya penat... bila kami tye uncle kenal tk dia angguk.. Ms tu ase sayu jerk... Mesin kiraan nadi dari 123 kelihatan semakin menurun.. Allah...

Byk kali dia ulang, "saya penat.. saya mau tidur..." Kepala terfikir macam2... lepas baringkan uncle, tiba2 bacaan nadi tu dh 60 lbh.. dan tak semena2 mata uncle naik ke ats.. Sayu sgt lihat.. Aku panic.. yg aku igt aku cuma aku suruh abang dan angah ajar uncle ngucap kalimah syahadah ke telinga uncle.. Ape yg kami lihat tiap kali abang ucap, dia seolah menarik nafas mengikut... air mata dia mula mengalir... Ya Allah.. sungguh sayu dan sebak  masa tu...

bacaan nadi masih 40 lbh.. lepas uncle seperti benar2 keadaan tidur, aku minta abang selimutkan uncle kemas2.. sbb takut sejuk... tak sampai dalam 2 minit, bacaan nadi menjadi lurussssssssssssssssssssssssssssss.... Ya Allah, uncle dah tak ada.... Angah panggil nurse utk cek.. denyutan jantung uncle jg sudah tidak dpt di kesan.. Last, doctor datang buat check up pd reflect anak mata menggunakan lampu suluh.. Sah, doctor telah sahkan uncle telah tiada.... Ya Allah.. sekelip mata... Namun aku bersyukur, kelihatan mudah dia pergi...

Makanya dengan pengalaman pertama, kami pon uruskan.. surat, org utk uruskan jenazah... Betul2 pengalaman pertama kami... Time tu Aqilah ntah kemana, haziq kemana..

Alhamdulillah.. semua telah selamat... Perjalanan sehingga jenazah di kebumikan juga mudah dan smooth.. Alhamdulillah... Doa aku semoga uncle di tempat2 kan bersama2 orang2 yg beriman... Aku terfikir, mcm mana la saat aku pula akn pergi.. mcm mana la agaknya caranya...

1 comment:

DuD said...

Innalillah... aku penah jumpa uncle tu...semoga ditempatkan disisi org2 yg beriman...amin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger templates

Blogger news